BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/09

Kiinan suorat sijoitukset Eurooppaan ovat viime vuosina kasvaneet voimakkaasti. Eurostatin uusimpien tilastojen mukaan suorien sijoitusten kanta enemmän kuin kolminkertaisui vuosina 2010–2012. Kiinalaissijoittajien isoja suoria sijoituksia seuraavat Rhodium Group ja Heritage Foundation julkaisevat tuoreempia tilastoja. Niiden mukaan Eurooppaan suuntautuneet sijoitusvirrat yli kaksinkertaistuivat vuonna 2014. Sijoituksia tehtiin noin 18 mrd. dollarin arvosta.

Kiinalaiset ovat olleet aktiivisia sijoittajia Euroopassa vasta viime vuosina. Kiinan suorien sijoitusten kannat ja virrat ovat vielä verrattain pienet suhteessa kaikkiin Eurooppaan tehtäviin sijoituksiin, joista suurin osa tulee edelleen Yhdysvalloista. Eurostatin tilastojen mukaan Kiinan Eurooppaan tekemien suorien sijoitusten kanta on vain noin prosentti Yhdysvaltojen Euroopan-sijoitusten kannasta. Samoin Kiinan sijoitusvirran osuus koko sijoitusvirrasta on ollut muutaman prosentin luokkaa.

Euroopasta Kiinaan tehtyjen suorien sijoitusten määrä on viimeisimpien tietojen mukaan edelleen suurempi kuin Kiinasta Eurooppaan suuntautuvien sijoitusten määrä.

Kiinalaisten Euroopasta ostamien yritysten määrä on kuitenkin huimassa kasvussa, kun taas muiden Euroopan ulkopuolisten maiden suorien sijoitusten kasvu on hidastunut. Yritysostoja ovat tehneet niin valtion omistamat sijoitusrahastot kuin yksityisyritykset. Huomiota ovat herättäneet mm. China Investment Groupin kiinteistöostot Iso-Britanniassa, China Investment Corporationin suursijoitukset Italian energiateollisuuteena sekä Dalian Wanda Groupin laajeneminen eurooppalaiseen viihdeteollisuuteen.


Näytä viikkokatsaus 2015/08 Näytä viikkokatsaus 2015/10