BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/08

Kiinan keskuspankki on antanut Shanghain vapaakauppa-alueen (SFTZ) yrityksille ja pankeille luvan hakea rahoitusta ulkomailta ilman keskuspankin etukäteislupaa tai luottoaikaa ja valuuttaa koskevia rajoituksia. Samalla sallitun ulkomaisen rahoituksen ylärajaa nostettiin. Nykyisillä korkotasoilla ulkomaisen lainan kustannukset ovat kotimaisia lainoja pienemmät. Vanhojen sääntöjen puitteissa SFTZ-alueen yritykset lainasivat ulkomailta kuitenkin hyvin vähän suhteessa kiinalaisyritysten muuten hankkimaan ulkomaiseen rahoitukseen, ja uudetkin säännöt rajoittavat tehokkaasti tämä rahoituskanavan käyttöä.

Syksyllä 2013 perustetun SFTZ:n ensimmäinen vuosi on ollut yrityksille pettymys. Pääomaliikkeiden vapautus on kesken, juanin käyttö muissa kuin ulkomaankaupan maksuissa ei ole sallittua, ja juantalletusten korkojen vapauttaminen ei ole edennyt kokeilun asteelle. Tästä huolimatta alueella on tehty uudistuksia, jotka helpottavat yritysten ulkomaantoimintoja. Tammikuun lopussa hallitus päätti soveltaa joitakin SFTZ:n alueella toteutetuista helpotuksista koko maahan, joskin niiden vaikutus on vähäinen.

Joulukuun lopussa hyväksyttiin kolme uutta Shanghain tyyppistä vapaakauppa-aluetta, jotka sijaitsevat Guangdongissa, Fujianissa sekä Tianjinissä. Myös nämä koealueet keskittyvät Manner-Kiinan ja ulkomaiden välisten liiketoimien vapauttamiseen. Alueiden on määrä aloitaa toimintansa maaliskuun alussa, ja ne tuovat uutta kilpailua ja dynamiikkaa Kiinan reformipolitiikkaan ja avautumiseen. 


Näytä viikkokatsaus 2015/07 Näytä viikkokatsaus 2015/09