BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/08

Shanghain pörssin viime vuoden lopun huima kurssinousu on tasoittunut alkuvuonna, ja Composite-indeksi oli pörssin sulkeutuessa tiistaina viime vuoden päätöskurssin tasolla. Keskiviikosta alkaen Kiinan pörssit ovat viettäneet viikon mittaista uudenvuoden lomaa.

Shanghaissa listatut osakkeet ovat nousseet nopeasti Hongkongia kalliimmiksi. Kiinalaisyritysten ns. A-osakkeiden arvo on Shanghaissa noussut syyskuun jälkeen yli 40 %, kun Hongkongin China Enterprise -indeksiin listattujen kiinalaisyritysten ns. H-osakkeiden kurssinousu on jäänyt alle 10 prosenttiin. Osakkeiden arvostustasoa kuvaava P/E-luku on noin 16 Shanghain A-osakkeille, mutta alle 9 Hongkongiin listattujen kiinalaisyritysten osakkeille. Tammikuussa suurimpien sekä Shanghaihin että Hongkongiin listautuneiden yritysten osakkeet olivat keskimäärin 26 % kalliimpia Shanghaissa, kun vielä syksyyn asti hintaero oli toisin päin.

Shanghain ja Hongkongin pörssien välisen kaupankäyntikokeilun alettua marraskuussa sijoittajilla on nyt teoriassa pääsy saman yrityksen osakkeisiin molemmilla markkinoilla, minkä tulisi johtaa hintaerojen tasoittumiseen. Kaupankäynti Shanghain osakkeilla Hongkongin kautta ei kuitenkaan ole täysin mutkatonta, ja kiinalaisyritykset ovat ulkomailla vielä melko tuntemattomia. Shanghain pörssissä ulkomaisille sijoittajille suunnatusta 300 mrd. juanin kokonaiskiintiöstä on käytetty 35 %, ja ulkomaiset sijoitukset ovat keskimäärin alle 2 % pörssin päivävaihdosta. Nopea kurssinousu Shanghaissa johtuukin lähinnä kiinalaisten yksityissijoittajien kasvaneesta kiinnostuksesta osakekauppaa kohtaan. Ainoastaan kiinalaiset suursijoittajat ovat oikeutettuja sijoittamaan Hongkongin pörssin kiinalaisosakkeisiin, ja 250 mrd. juanin kiintiöstä on käytetty vain 10 %.

Toisessa manner-Kiinan pörssissä Shenzhenissä kurssit ovat jatkaneet nousuaan myös alkuvuonna ja ovat 15 % viime vuoden loppua korkeammalla. Shenzhenin pörssin osittainen avaaminen ulkomaisille sijoituksille Hongkongin pörssin välityksellä on suunnitteilla. Shenzheniin on listautunut runsaasti kasvuyrityksiä, kun taas Shanghain pörssiä hallitsevat suuret valtionyhtiöt. Tämä näkyy myös osakkeiden arvostuksessa: Shenzhenin pörssin A-osakkeiden P/E-luku on 37.

Kiinalaisosakkeiden indeksit Shanghaissa ja Hongkongissa
201508k.jpg
Lähde: Macrobond


Näytä viikkokatsaus 2015/07 Näytä viikkokatsaus 2015/09