BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/07

Kiinan valuuttakurssikehitystä peilataan yleensä Yhdysvaltain dollariin, sillä dollari dominoi kansainvälistä maksuliikennettä ja on lisäksi selkeä viitevaluutta Kiinan valuuttakurssipolitiikassa. Pelkästään yhteen valuuttakurssiin tuijottaminen antaa kuitenkin kapean kuvan valuuttakurssien ja yleisemminkin Kiinan ja maailmantalouden kehityksestä. Esimerkiksi alkuvuonna juanin kurssi suhteessa dollariin on heikentynyt vajaan prosentin, kun euroon nähden se on vahvistunut 7 %.

Laajemman kuvan nimelliskurssien kehityksestä antaa efektiivinen (kauppapainotettu) valuuttakurssi (NEER). Sen mukaan Kiinan juan vahvistui viime vuonna keskimäärin 6 % suhteessa sen kauppakumppaneiden valuuttoihin. Reaalinen efektiivinen valuuttakurssi (REER) puolestaan ottaa lisäksi huomioon inflaatioerot kauppakumppaneiden kesken, joten se kertoo nimelliskurssia paremmin hintakilpailukyvyn muutoksista. Viime vuonna myös juanin reaalinen valuuttakurssi vahvistui noin 6 %.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana juanin NEER ja REER ovat vahvistuneet viitisenkymmentä prosenttia Kiinan vahvan talouskasvun ja juanin kansainvälistymisen myötä. Viime vuosina myös juanin kurssivaihtelut ovat valuuttapolitiikan vapautumisen myötä lisääntyneet kuten juanin heikkeneminen viime keväänä osoittaa. Vaikka Kiinan talouskasvu on edelleen muita suuria talouksia nopeampaa ja tavarakaupan ylijäämä on kasvussa, palvelukaupan alijäämä, pääomaviennin lisääntyminen sekä rahoitusmarkkinoilla kasvaneet riskit tasapainottavat vahvistumispaineita.

Juanin nimellinen ja reaalinen efektiivinen valuuttakurssi

201507k1.png
Lähde: BIS


Näytä viikkokatsaus 2015/06 Näytä viikkokatsaus 2015/08