BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/07

Kiinan tavaravienti oli tammikuussa 200 mrd. dollaria, mikä on 3 % vähemmän kuin vuosi sitten. Tuonti jäi 140 mrd. dollariin eli 20 % pienemmäksi kuin tammikuussa 2014. Tavarakaupan ylijäämä repesi ennätykselliseen 60 mrd. dollariin. Vuositasolla ylijäämä kasvoi yli 400 mrd. dollariin, josta Yhdysvaltojen osuus on 240 mrd. ja EU:n lähes 130 mrd. dollaria.

Heikko tuontikehitys heijastaa Kiinan talouskasvun hidastumista, mutta kovin jyrkkiin johtopäätöksiin vuoden ensimmäisen kuukauden luvut eivät vielä anna aihetta. Öljyn hinnan puolittuminen, metallien halpeneminen viidenneksellä ja maataloustuotteiden hinnanlasku viime vuoden alkuun verrattuna selittää osan tuonnin arvon laskusta. Joidenkin raaka-aineiden tuontimäärätkin ovat viime kuukausina vähentyneet, mutta esimerkiksi raakaöljyn tuonti pysyi tammikuussa samalla tasolla kuin vuosi sitten.

Raaka-aineiden hintakehitys näkyy myös Kiinan viennissä, sillä viennin kasvu moniin raaka-aineita tuottaviin maihin on hidastunut. Tätä on vahvistanut monien raaka-ainetuottajien valuuttojen heikkeneminen suhteessa juaniin. Kiinan vienti Yhdysvaltoihin sen sijaan kasvoi edelleen tammikuussa, vaikka vienti EU:hun painuikin miinukselle ja viennin lasku Japaniin jyrkkeni. Kiinan vienti heijastaa osaltaan maailmantalouden tilaa, mutta tässäkin tapauksessa vuodenvaihteen erityistekijät saattavat häiritä kehitystä ja johtopäätöksissä on syytä olla varovainen.


Näytä viikkokatsaus 2015/06 Näytä viikkokatsaus 2015/08