BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/06

Teollisuuden odotuksia mittaavan virallisen ostopäällikköindeksin arvo laski pistelukuun 49,8. Liikepankki HSBC:n ostopäällikköindeksi, joka painottuu pienempiin, yksityisomisteisiin yrityksiin, painui alle arvon 50 jo joulukuussa. Virallisen indeksin keskeisistä alaeristä työllisyyskehitystä ja uusia vientitilauksia kuvaavat erät jäivät alle arvon 50. Teollisuuden työllisyyskehityksestä kertovan indeksin arvo oli 47,9, joka oli alhaisin lukema sitten vuoden 2013 alun.

Normaalisti pistearvon 50 alittavat PMI-arvot viittaavat siihen, että kausitasoitettu tuotanto oli kyseisenä kuukautena pienempi kuin edelliskuukautena, mutta käytännössä teollisuustuotannon ja PMI-indeksien suhde ei ole näin yksioikoinen. Tilastoviraston ilmoittama teollisuustuotannon kuukausikasvu on ollut suhteellisen vahvaa silloinkin, kun PMI on painunut alle pisteluvun 50. Joka tapauksessa teollisuustuotannon kasvun hidastumisen jatkuminen näyttää ilmeiseltä. Tilastoviraston tiedot tammi-helmikuulta saadaan vasta maaliskuussa.

Palvelusektorin kasvu sen sijaan näyttää jatkuvan melko vahvana, vaikka kasvu myös tällä sektorilla on hidastumassa. Palvelutuotannon kehitystä kuvaavan indeksin arvo oli tammikuussa 53,7. Vaikka palvelusektorillakin työvoiman kysynnän kasvu näyttäisi viime vuoden jälkipuoliskolla pysähtyneen, tammikuussa kysyntä näyttäisi ainakin hetkellisesti piristyneen.

Teollisuuden ja palveluiden työllisyys PMI:n mukaan

201506k1.png
Lähde: Macrobond


Näytä viikkokatsaus 2015/05 Näytä viikkokatsaus 2015/07