BOFIT Viikkokatsaus 2015/06

Venäjän hallitus hyväksyi talouden tukiohjelman



Viime viikolla hyväksytyn ohjelman tavoitteena on mm. vakauttaa maan taloustilannetta sekä tukea tuontia korvaavaa tuotantoa ja viennin monipuolistamista. Painopisteitä ovat mm. talouden keskeisten alojen ja yritysten toiminnan varmistaminen, pankkisektorin tukeminen ja väestön sosiaalisesta tilanteesta huolehtiminen. Ohjelma sisältää sekä rahallista tukea että byrokratian ja sääntelyn vähentämiseen tähtääviä toimia. Monet venäläiset talousasiantuntijat ovat kritisoineet ohjelmaa, koska eivät näe siinä juuri ollenkaan kipeästi kaivattuja toimia talouden rakenteiden uudistamiseksi ja kasvun käynnistämiseksi.

Ohjelman kokonaiskustannukset tälle vuodelle on arvioitu runsaaksi 1 300 mrd. ruplaksi (17 mrd. euroa), josta runsaat 200 mrd. ruplaa koostuu valtion takuista. Varsinaiset rahamääräiset tuet aiotaan rahoittaa puoliksi federaatiobudjetista ja puoliksi kansallisesta hyvinvointirahastosta. 

Kansallisesta hyvinvointirahastosta rahoitukseen aiotaan ohjata enimmillään 550 mrd. ruplaa, mikä on noin 10 % rahaston nykyisestä arvosta. Varoilla on määrä pääomittaa pankkeja ja antaa lisävaroja kehityspankki VEBille luotonantoa varten. Lisäpääomaa saavien pankkien on tarkoitus rahoittaa keskeisiä infrastruktuurihankkeita.

Federaatiobudjetista tulevista varoista noin 450 mrd. ruplaa on osoitettu sosiaalimenoihin ja aluebudjettien lisärahoitukseen ja 100 mrd. ruplaa eri tuotannonalojen tukemiseen. Pääosan tuesta on kaavailtu menevän maatalouteen ja maatalouskone- sekä autoteollisuuteen. Budjettirahoituksen yksityiskohtia ja ajoitusta ei ole vielä päätetty.

Aiemmin ilmoitetuista budjettimenojen leikkaamistavoitteista ei ohjelmassa luovuta, vaan tukitoimet pyritään rahoittamaan tehostamalla ja karsimalla muita menoja. Talousministeriö haluaisi toteuttaa tukitoimet hyvin nopeasti, kun taas finanssiministeriö kannattaa maltillisempaa linjaa. Lehtitietojen mukaan alustava sopu on saavutettu runsaan 20 mrd. ruplan arvoisten tukitoimien toteuttamisesta ensimmäisen vuosineljänneksen aikana.