BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/06

Korko on 2.2.2015 lähtien 15 %. Keskuspankki perusteli ohjauskoron laskua sillä, että joulukuinen koron nosto 6,5 prosenttiyksiköllä 17 prosenttiin rauhoitti jo jonkin verran inflaatio- ja devalvaatio-odotuksia. Keskuspankin mukaan inflaation viime vuoden lopulla alkanut kiihtyminen on väliaikaista ja johtuu suureksi osaksi ruplan voimakkaasta heikkenemisestä.

Hintojen nousu voi keskuspankin mukaan nopeutua edelleen lähikuukausina ennen kuin talous sopeutuu uusiin ulkoisiin olosuhteisiin. Sen jälkeen nousun pitäisi talttua kysynnän heikkouden vuoksi. Tammikuussa kuluttajahintojen vuosinousu oli ennakkotietojen mukaan noin 13 %, kun se joulukuussa oli 11,4 %. Pankki odottaa inflaation hidastuvan kuluvana vuonna niin, että se on tammikuussa 2016 vajaat 10 %.

Keskuspankki perusteli ohjauskoron alentamista myös talouden heikolla kehityksellä, jota se haluaa toimenpiteellään tukea. Pankin mukaan ohjauskoron alentaminen helpottaa yritysten rahoituksen saantia, mikä on yksi talouden tuoreeseen tukiohjelmaan sisältyvistä toimenpiteistä.

Asiantuntijoille ohjauskoron alentaminen tuli yllätyksenä. Jotkut pitävät koron laskua tervetulleena elvytystoimena, joskin kahden prosenttiyksikön laskun vaikutusta epäillään. Toiset taas arvelevat toimenpiteen kertovan siitä, että huolimatta julkilausutusta ensisijaisesta tavoitteestaan hillitä inflaatiota keskuspankki alkaa siirtyä aiemman politiikkansa suuntaan eli valuuttakurssin vakauttamiseen.


Näytä viikkokatsaus 2015/05 Näytä viikkokatsaus 2015/07