BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/05

Kiinan käyttämä laajin luottokäsite (social financing) pitää sisällään pankkiluottojen lisäksi joukon varjopankkisektorin instrumentteja, joiden merkitys on kasvamassa Kiinan pankkikeskeisessä rahoitusjärjestelmässä. Viime vuonna pankkilainojen määrän kasvu painui alle 13 prosenttiin, kun muun rahoituksen kanta oli vuoden lopussa 18 % suurempi kuin vuosi sitten.

Luototuksen kasvu varjopankkisektorillakin on huomattavasti hidastunut. Viranomaiset ovat onnistuneet hillitsemään valvonnan kannalta kaikkein ongelmallisimpien ns. trust-yhtiöiden välittämien luottojen kasvua. Trust-luottojen vuosikasvu jäi 11 prosenttiin viime vuoden viimeisellä neljänneksellä. Vaikka myös yritysten toisilleen välittäjän kautta myöntämien ns. entrust-luottojen kasvu on hidastunut, oli näiden velkainstrumenttien kanta viime vuoden lopussa 30 % suurempi kuin vuosi sitten.

Erityisesti pankkiluottojen kasvun hidastumisen myötä Kiinan kotimaisen velan kasvu suhteessa BKT:hen näyttäisi taittuneen viime vuoden lopulla. Koko velkakanta suhteessa BKT:hen on kuitenkin yli 200 %, mikä on varsin korkea velka-aste etenkin suhteutettuna maan matalaan tulotasoon.

Luottokanta suhteessa Kiinan BKT:hen

201505k.png
Lähde: Macrobond, BOFIT


Näytä viikkokatsaus 2015/04 Näytä viikkokatsaus 2015/06