BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/05

​Maanantaina 26.1. S&P laski Venäjän valtion valuuttamääräisen velan luottoluokituksen tasolle BB+ eli investointiluokituksen alapuolelle. Tähän ns. spekulatiiviseen luokkaan kuuluviin luottoihin arvioidaan liittyvän korkeampi luottoriski. S&P perusteli luokituksen laskua mm. Venäjän heikentyneillä kasvunäkymillä, rahapolitiikan reagointimahdollisuuksien vähentymisellä sekä ulkoiseen tasapainoon ja valtiontalouden tasapainoon kohdistuvien riskien lisääntymisellä. Venäjä on nyt samassa luokassa kuin Bulgaria, Indonesia ja Turkki.

Toiset keskeiset kansainväliset luottoluokituslaitokset Fitch ja Moody’s ovat myös alentaneet luokitustaan Venäjälle tänä vuonna, mutta molemmilla Venäjä kuuluu vielä investointiluokan alimmalle tasolle. Kaikkien luokittajien odotukset Venäjän tulevasta kehityksestä ovat negatiiviset.

Luottoluokituksen lasku ei tullut markkinoille yllätyksenä. Laskua seuraavana päivänä rupla heikkeni hieman ja MICEX-osakeindeksi pysyi edellisen päivän tasollaan. Luottoluokituksen lasku vaikeuttaa luottojen saatavuutta ja nostaa niiden hintaa, vaikkakaan Venäjällä ei ole suunnitteilla valtion ulkomaisen velan lisäämistä. Venäläisten yritysten luotonsaanti ulkomailta taas on pitkälti tyrehtynyt muutoinkin monin tavoin lisääntyneen epävarmuuden ja talouspakotteiden myötä.


Näytä viikkokatsaus 2015/04 Näytä viikkokatsaus 2015/06