BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/04

​Kiinan BKT kasvoi viime vuonna 7,4 % edellisvuoteen verrattuna. Kasvu hidastui hieman viime vuoden 7,7 prosentista. Loka-joulukuussa talous kasvoi 7,3 % vuodentakaiseen verrattuna ja 1,5 % edellisestä neljänneksestä. Kotimaisen kulutuksen kasvu muodosti yli puolet talouskasvusta. Palvelusektori kasvaa muuta taloutta nopeammin, ja palvelusektorin osuus BKT:sta oli viime vuonna 48 % teollisuuden osuuden ollessa 43 %.

BKT:n, teollisuustuotannon ja vähittäiskaupan kasvu, %

201504k.png
Lähde: Macrobond

Investointien kasvu on hidastunut tasaisesti. Viime vuonna investoinnit kasvoivat 15 % edellisvuodesta, kun vuosi sitten kasvuvauhti oli vielä 19 %. Rakennusinvestointien kasvu hidastui odotetusti. Infrastruktuuri-investoinnit puolestaan kasvoivat yli 20 % vuodentakaisesta.

Vähittäismyynnin reaalikasvu viime vuonna oli 11 %, reaalitulojen kasvaessa 8 prosentin vuosivauhtia. Vähittäiskaupan rakenne on muuttumassa nopeasti. Verkkokaupan osuus vähittäiskaupan kokonaismyynnistä on jo yli 10 %. Verkkokaupan myynti kasvoi viime vuonna 50 %.

Tilastoviranomaiset kommentoivat myös Kiinan työllisyyskehitystä kertomalla, että kaupunkialueiden työttömyysaste oli viime vuonna 5,1 %. Tämä on prosenttiyksikön enemmän kuin Kiinan virallinen työttömyysluku on ollut. Tilastoviranomaisten käytössä olevaa kyselytutkimuksiin perustuvaa aikasarjaa ei kuitenkaan ole vielä julkaistu, vaikka viranomaiset ovat ilmoittaneet aikeistaan niin tehdä.

Talouskasvun odotetaan hidastuvan tänä ja ensi vuonna. IMF laski tässä kuussa Kiinan kasvuennustettaan kuluvalle vuodelle 0,3 prosenttiyksiköllä 6,8 prosenttiin ja ensi vuodelle 0,5 prosenttiyksiköllä 6,3 prosenttiin. Jo nyt näkyvissä olevan investointikasvun hidastumisen odotetaan jatkuvan. Kiinan ei myöskään odoteta tukevan talouskasvua aiempien vuosien tapaan, vaan painottavan enemmän velkaantumisen kuriin saamista. Myös Maailmanpankin tammikuussa julkaistu maailmantalouden ennuste odottaa Kiinan kasvavan aiemmin oletettua hitaammin. Maailmanpankki ennustaa talouskasvun yltävän noin 7 prosenttiin vuosina 2015 ja 2016.


Näytä viikkokatsaus 2015/03 Näytä viikkokatsaus 2015/05