BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/03

Mannerkiinalainen, Hongkongin pörssissä noteerattu kiinteistörakennuttaja Kaisa Group Holdingins ei kyennyt maksamaan 52 milj. dollarin pankkilainaa joulukuun lopussa. Tammikuussa yritys jätti ensimmäisenä kiinalaisena rakennuttajana maksamatta ulkomaisen joukkovelkakirjalainansa parinkymmenen miljoonan dollarin suuruiset korot. Osa yityksen johdosta on eronnut, kaupankäynti yrityksen osakkeilla on keskeytetty, sen ulkomaisten velkakirjojen hinta on romahtanut ja pankkitilejä on jäädytetty, mikä kertoo uhkaavasta konkurssista.

Vielä puoli vuotta sitten hyvästä tuloksesta ilmoittaneen yrityksen nopea ajautuminen vaikeuksiin nostaa esille useita kysymyksiä. Päällimmäinen huoli koskee sitä, ovatko kyseessä vain yksittäisen yrityksen ongelmat vai heijastaako tapaus laajemminkin kiinteistömarkkinoiden tilaa. Asuntojen hintojen lasku on jatkunut joulukuussa, ja vuodenvaihteen lomakaudella myyntimäärät näyttävät ainakin suurissa kaupungeissa jääneen alle puoleen vuodentakaisesta. Tämä vaikeuttaa kiinteistösektorilla toimivien velkaantuneiden yritysten asemaa. Viime vuonna muutama muukin rakennuttaja ajautui rahoitusvaikeuksiin. Ongelmayritysten johtohenkilöiden erot ja pidätykset ovat langettaneet varjon myös kiinteistöalan yrityskulttuurin ylle, sillä esimerkiksi maakauppoihin epäillään liittyvän lahjontaa.

Aihetta huoleen on myös ulkomaisilla sijoittajilla, sillä Financial Times arvioi syksyllä Dealogicin tietoihin perustuen, että kiinalaisten kiinteistörakennuttajien ulkomaisten velkakirjojen kanta on vajaat 60 miljardia ja syndikoitujen luottojen määrä noin 40 mrd. dollaria. Kaisa-yhtymän ulkomaisten joukkovelkakirjojen määrä on 2,5 mrd. dollaria, ja ulkomaisten velkojien asema mahdollisessa konkurssitilanteessa näyttää heikolta.


Näytä viikkokatsaus 2015/02 Näytä viikkokatsaus 2015/04