BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/03

Kuluttajahinnat nousivat joulukuussa 1,5 % vuodentakaisesta. Hintojen nousua tukivat erityisesti elintarvikkeet, jotka kallistuivat lähes 3 %. Muiden kuin elintarvikkeiden hinnat nousivat 0,8 % vuodentakaisesta, mutta laskivat marraskuuhun verrattuna. Marraskuussa kuluttajahintainflaatio oli 1,4 %.

Polttoaineiden ja energian hinnat eivät ole Kiinassa laskeneet yhtä nopeasti kuin maailmanmarkkinoilla. Kesäkuun jälkeen viranomaiset ovat alentaneet polttoaineiden kattohintoja yhteensä 12 kertaa. Samaan aikaan polttoaineiden kulutusveroja on korotettu kolmeen otteeseen, mikä on vähentänyt vähittäishintojen laskua. Bensiini on kesäkuusta halventunut 25 % ja dieselöljy 30 %, kun öljyn maailmanmarkkinahinnan pudotus on ollut lähes 60 %.

Tuottajahintojen lasku kiihtyi joulukuussa 3,3 prosenttiin marraskuun 2,7 prosentista. Tuottajahintojen deflaatio on vuositasolla jatkunut jo maaliskuusta 2012, ja tuottajahinnat olivat viime vuoden lopussa noin 7 % alemmat kuin keväällä 2012.

Kiinan hintakehitykseen vaikuttaa myös hintojen lasku muissa maissa. Marraskuussa tuontihinnat olivat 5 % alempana kuin vuotta aiemmin. Vientihinnat pysyttelivät suunnilleen edellisvuoden tasolla. Kuluvana vuonna kuluttajahintojen nousu voi hiipua entisestään teollisuustuotteiden, energian ja asuntojen halpenemisen seurauksena.


Näytä viikkokatsaus 2015/02 Näytä viikkokatsaus 2015/04