BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/02

Kiina luopui vuoden alussa harvinaisten maametallien ja tiettyjen muiden harvinaisten metallien vientikiintiöistä. Kiintiöt korvataan vientiluvilla. Viime vuonna Maailman kauppajärjestö WTO tuomitsi Kiinan vientikiintiöt järjestön sääntöjen vastaisiksi. Kiina on perustellut vientirajoituksia mm. kaivannan aiheuttamilla ympäristöhaitoilla. Vuonna 2010 Kiina leikkasi vientikiintiötä, mikä nosti nopeasti maailmanmarkkinahintoja. Kiintiöiden poistamisella ei kuitenkaan nyt oleteta olevan vaikutusta hintoihin, sillä vientimäärät ovat viime vuosina jääneet kiintiöitä pienemmiksi. Joidenkin lähteiden mukaan Kiina suunnittelee harvinaisten maametallien vientitullien poistamista, millä olisi suurempi vaikutus hintoihin.

Kauppapolitiikassa on viime aikoina ollut esillä myös muita avoimia kysymyksiä. Kiinan valituksen jälkeen WTO katsoi joulukuussa Yhdysvaltojen tullit Kiinasta tuoduille aurinkopaneeleille järjestön sääntöjen vastaisiksi. Uusimmassa arviossaan Yhdysvaltojen kauppaministeriö totesi, ettei kiinalaisyritysten harjoittama polkumyyntihinnoittelu ole ollut niin laajaa kuin aiemmin arvioitiin, mikä saattaa johtaa tuontitullien alentamiseen.

IT-tuotteiden vapaakauppasopimuksen (ITA) laajennusneuvottelut ovat viivästyneet, ja avoimena on mm. Etelä-Korean ja Kiinan välinen erimielisyys litteäpaneelinäyttöjen tulleista. Sopimuksen odotettiin syntyvän nopeasti Kiinan ja Yhdysvaltojen päästyä marraskuussa yhteisymmärrykseen kahdenvälisissä neuvotteluissa.


Näytä viikkokatsaus 2015/01 Näytä viikkokatsaus 2015/03