BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/02

Ostopäällikköindeksien (PMI) mukaan teollisuuden kasvu hidastui edelleen joulukuussa. Palvelusektorilla kasvun hidastuminen sen sijaan näyttää pysähtyneen, sillä vähittäiskaupan myynnin kasvuluvuissa ja palveluiden PMI:ssä ei viime kuukausina ole ollut merkittäviä muutoksia. Vuoden 2014 kasvun odotetaan asettuvan runsaaseen 7 prosenttiin.

Öljyn halpeneminen tukee tämän vuoden kasvua eri arvioiden mukaan ehkä puolisen prosenttiyksikköä. Tämä tuskin johtaa talouskasvun hidastuvan trendin pysähtymiseen, sillä nykyinen – edelleen ylisuuriin investointeihin ja velkaantumiseen perustuva – kasvuvauhti ei ole kestävällä pohjalla. Öljyn halpeneminen vähentää kuitenkin finanssi- ja rahapoliittisen elvytyksen tarvetta.

Useimmat keskeiset ennustetahot odottavat talouden kasvavan tänä vuonna noin 7 %. Kasvu ei kuitenkaa tule helpolla. Manner-Kiinan pörssikurssien viimeaikaiset vaihtelut ja suuren kiinteistörakennuttajan ajautuminen lähelle konkurssia vuodenvaihteessa muistuttavat järjestelmässä muhivista riskeistä.  
 
Kiinan BKT:n kasvuennusteita, %

201502k1.png


Näytä viikkokatsaus 2015/01 Näytä viikkokatsaus 2015/03