BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/01

Manner-Kiinan pörsseissä nähtiin vilkas loppuvuosi. Shanghain Composite-indeksi nousi joulukuussa 21 % ja päätyi 53 % viime vuoden päätöskurssia korkeammalle, vaikka kurssivaihtelut olivat huomattavia. Myös Shenzhenin pörssissä osakekurssit nousivat, ja Shenzhenin Composite-indeksin arvo kasvoi 34 % vuodentakaisesta. Hongkongissa ei vastaavaa kurssinousua nähty. Hang Seng  indeksin arvo oli vuoden lopussa 1 % korkeammalla kuin vuotta aiemmin.

Hintakehitys on seurausta mannerkiinalaisten kasvaneesta kiinnostuksesta osakesijoittamista kohtaan, kun muiden sijoitusmuotojen kuten kiinteistöjen ja pankkitalletusten tuotot ovat olleet laskussa. Osakekauppa moninkertaistui marras-joulukuussa myös määrällisesti, ja uusia pääomatilejä avattiin tiuhaan.

Marraskuun puolivälissä käynnistyneen Shanghain ja Hongkongin pörssiyhteistyöohjelman kautta (ks. BOFIT Policy Brief 14/2014) tehdyt ulkomaiset sijoitukset Manner-Kiinan osakemarkkinoille jäivät suhteellisen vähäisiksi. Osakeostot ja -myynnit ovat olleet keskimäärin noin prosentin Shanghain pörssin päivävaihdosta. Sijoituksille asetetuista kiintiöistä oli vuoden loppuun mennessä käytetty vain murto-osa: Shanghain 300 mrd. juanin (39 mrd. euron) kiintiöstä oli käytetty 25 % ja Hongkongin pörssin 250 mrd. juanin kiintiöstä 4 %.

Shanghain ja Hongkongin pörssikehitys vuonna 2014

201501k.png
Lähde: Macrobond


Näytä viikkokatsaus 2015/02