BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/01

Tilastoviranomaiset julkaisivat 19.12. kansantalouden tilinpidon odotetut korjaukset, jotka perustuvat nyt kolmatta kertaa tehtyyn teollisuus- ja palvelusektoreille kohdistettuun suurkyselyyn (edelliset kyselyt tehtiin vuosina 2004 ja 2008). Korjauksella vuoden 2013 bruttokansantuotteen arvo kasvoi 3,4 % eli noin 1 900 mrd. juania (250 mrd. euroa) 58 800 mrd. juaniin (7 750 mrd. euroa). BKT:n lisäys oli suurempi kuin Suomen koko vuoden 2013 bruttokansantuote.

BKT:n lisäys johtuu erityisesti nopeasti kasvavasta palvelusektorista, jonka luotettava tilastointi on tuottanut hankaluuksia. Palvelusektorin tuotannon arvoa korjattiin ylöspäin noin 5 % ja teollisuussektorin tuotannon arvoa noin 3 %. Aiempien suurkyselyiden yhteydessä BKT:tä on korjattu ylöspäin vielä enemmän: 4,4 % vuonna 2008 ja huikeat 17 % vuonna 2004. Myös tuolloin suurin lisäys tuli palvelusektorin tuotannon arvon tarkistuksista.

Kysely antaa paljon tietoa Kiinan yritysten kehityksestä ja talouden painopisteiden muutoksista. Yksityisten yritysten lukumäärä on kasvanut vuodesta 2008 vuoteen 2013 56 % samalla kun valtionyritysten määrä on vähentynyt. Yksityisyrityksistä 96 % on mikro- ja pienyrityksiä. Palvelusektorin suhteellinen merkitys on kasvanut tasaisesti, ja sen 47 prosentin osuus BKT:stä oli vuonna 2013 ensi kertaa teollisuussektorin 44 prosentin osuutta suurempi.

Kyselyn tulokset auttavat kansantalouden tilinpidon tilastojen luotettavuuden selvittämisessä ja parantamisessa sekä talouspolitiikan arvioimisessa ja mitoittamisessa. Tilastoviranomaiset eivät kuitenkaan vielä ottaneet käyttöön YK:n kansantalouden tilinpidon System of National Accounts (SNA) -kehikon viimeisintä versiota vuodelta 2008. Tilastot on laadittu vuoden 1993 version mukaan, jossa esimerkiksi tutkimus- ja kehittämistoimet tilastoidaan kuluiksi investointien sijaan. Jos tilastoviranomaiset siirtyvät käyttämään uusinta SNA-tilinpitojärjestelmää, on odotettavissa lähes varmasti uusia BKT:tä kasvattavia korjauksia.

Kiinan talous oli vuonna 2013 maailman toiseksi suurin nimellisellä BKT:llä mitattuna ja ostovoimakorjatulla BKT:llä mitattuna lähes yhtä suuri kuin Yhdysvaltain talous. Asukasta kohden lasketun BKT:n mukaan Kiina lukeutuu edelleen tulotasoltaan alemman keskitason maihin; tulot tosin jakautuvat hyvin epätasaisesti.

BKT:hen nyt tehdyt ja mahdollisesti myöhemmin tehtävät korotukset eivät kuitenkaan muuta Kiinan talouskasvun hidastuvaa trendiä, eikä tilastoviranomaisten mukaan kokonaistuotannon arvon korjaus vaikuta vuoden 2014 talouskasvuun.


Näytä viikkokatsaus 2015/02