BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/01

Venäjän, Valko-Venäjän ja Kazakstanin vuonna 2010 perustama tulliliitto muuttui vuoden 2015 alussa Euraasian talousliitoksi. Samalla mukaan liittyi Armenia, jonka jäsenyyssopimus allekirjoitettiin lokakuussa 2014. Kirgisian jäsenyydestä sovittiin joulukuussa, ja maan on määrä liittyä talousliittoon tämän vuoden toukokuussa.

Euraasian talousliiton tavoitteena on tiivistää jäsenmaiden taloudellista integraatiota mm. yhteisesti koordinoidun talouspolitiikan avulla sekä luomalla yhteiset rahoitus- ja energiamarkkinat. Sen lisäksi toteutumistaan odottaa tavaroiden, palveluiden, työvoiman ja pääoman vapaa liikkuvuus, josta maat sopivat jo vuonna 2012.

Parhaimmillaankin Euraasian talousliiton toiminta julistetussa laajuudessaan toteutuu vasta vuosien kuluttua. Toteutuminen vaatii vielä monien avoimeksi jätettyjen konkreettisten kysymysten ratkaisua. Lisäksi jäsenmaissa on tehtävä runsaasti työtä lakien ja määräysten yhtenäistämiseksi. Talousliittoa koskevan sopimuksen velvoitteista on myönnetty jäsenmaille lukuisia poikkeuksia ja useiden vuosien siirtymäaikoja. Esimerkiksi Armenia jäsenyyden on määrä toteutua täysimääräisesti 8 vuoden siirtymäajan jälkeen.

Integraation syventäminen on vaikeaa myös siksi, ettei tulliliitonkaan toiminta ole sujunut kitkatta. Varsinkin Venäjän ja Valko-Venäjän välillä on lukuisia kiistoja. Maat ovat syyttäneet toisiaan mm. tulliliiton sääntöjen rikkomisesta erityisesti sen jälkeen, kun Venäjä kielsi länsimaisten elintarvikkeiden tuonnin. Venäjän mukaan Valko-Venäjä alkoi viedä Venäjälle kiellettyjä tuotteita. Molemmat maat ovat jopa perustaneet rajoilleen uudelleen tulliasemat, joilla tavarat tarkastetaan ennen rajanylitystä.

Tulliliittokumppanit ovat kärsineet myös Venäjän ruplan voimakkaasta heikentymisestä. Valko-Venäjä esim. vaati Venäjälle suuntautuvan elintarvikevientinsä hinnoittelun muuttamista dollari- tai europohjaiseksi ruplan sijasta.


Näytä viikkokatsaus 2015/02