BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/01

Rupla on kuluvalla viikolla taas heikentynyt sen jälkeen, kun se sai viime viikon alkuun mennessä takaisin edellisellä viikolla huomattavasti menettämäänsä arvoa. Yhtenä syynä tämänviikkoiseen heikkenemiseen olivat talousministeriön tiedot marraskuun negatiivisesta talouskehityksestä. Lisävauhtia ruplan heikkenemiselle on antanut raakaöljyn jatkuva halpeneminen. Venäjän markkinat ovat edelleen hermostuneet, ja päivän sisäiset kurssivaihtelut ovat suuria.

Keskuspankki ei ole tehnyt merkittäviä tukiostoja sitten maanantain 22.12. Pankin kurssinoteeraus oli 31. joulukuuta 68,3 ruplaa eurolta ja 56,3 ruplaa dollarilta.

Valuuttamarkkinoiden tilanteen helpottamiseksi hallitus velvoitti 17.12. viisi suurta valtionomisteista vientiyhtiötä vaihtamaan valuuttavarojaan rupliksi niin, että maaliskuun alkuun mennessä niillä on valuuttoja vain sama määrä kuin niillä oli lokakuun alussa. Määräys koskee Gazpromia, Rosneftiä, timanttiyhtiö Alrosaa, ulkomailla toimivaa öljy-yhtiötä Zarubezhneftiä ja vahvoja alkoholijuomia valmistavaa Kristall-yhtiötä. Yritysten on ilmoitettava keskuspankille valuuttapositionsa viikoittain. Asiantuntija-arvioiden mukaan em. yritysten valuuttavarojen myynnillä voidaan markkinatilannetta tasapainottaa jonkin verran.

Määräys ei koske muita yrityksiä, mutta yksityisten suuryritysten johtajien kanssa käymissään keskusteluissa presidentti Putin on vedonnut myös näihin yrityksiin, jotta ne tuntisivat vastuunsa maan talouden ja valuuttamarkkinoiden vaikeassa tilanteessa.


Näytä viikkokatsaus 2015/02