BOFIT-uutinen 2.10.2024 13.44

BOFIT-ennuste Venäjän talouden kehityksestä vuosiksi 2024–2026: Työvoiman ja tuotantokapasiteetin rajoitteet kärjistyvät

Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimuslaitoksen BOFITin mukaan Venäjän talous kasvaa vuonna 2024 aiemmin ennustettua nopeammin. Se on seurausta alkuvuoden odotettua ripeämmästä kasvusta. Pääomakannan ja yksityisen kulutuksen kasvu kiihtyi ennakoitua enemmän, ja ennustetta koko vuoden 2024 talouskasvusta korjataan puolellatoista prosenttiyksiköllä, 3½ prosenttiin. Vuosina 2025–2026 Venäjän talouskasvu hidastuu noin 1 prosenttiin eli lähelle Venäjän talouden pitkän aikavälin potentiaalista kasvua.

”Vuoden 2024 loppua kohden talouskasvu hidastuu ennen kaikkea työvoimapulan ja kapasiteettirajoitteiden vuoksi. Nopeampi kasvu tulevina vuosina vaatisi merkittävää hyppäystä tuottavuudessa. Se on epätodennäköistä, koska suuri osa investoinneista suuntautuu puolustustarviketeollisuuteen tai sodan tarpeita palveleviin aloihin”, vanhempi ekonomisti Sinikka Parviainen BOFITista sanoo.

Lisäksi Venäjän omat toimet ja pakotteet rajoittavat teknologian saatavuutta ja kansainvälistä kanssakäymistä.

Alkuvuonna talouden kasvu ennustettua nopeampaa

Yksityinen kysyntä on ollut ennustettua suurempi talouskasvun kirittäjä palkkojen nopean nousun ja luottokannan voimakkaan kasvun tukemana. Valtion menojen nopea kasvu on lisäksi edellisten vuosien tapaan pönkittänyt talouden kasvua vuoden ensimmäisen puoliskon aikana.

Näiden tekijöiden takia kevään kasvuennustetta vuodelle 2024 korjataan ylöspäin, 3½ prosenttiin. Talouden kasvun ajureina säilyvät verrattain vahva kulutuskysyntä ja investoinnit tuotannolliseen pääomaan sotateollisuuden kirittämänä. Kiinteiden investointien kasvu kuitenkin hidastuu edellisestä vuodesta, jolloin myös varastojen kasvu oli merkittävää.

Työvoimapula, tuotannon kapasiteettirajoitteet ja tuonnin vaikeudet varjostavat talouden kasvua loppuvuonna, kuten myös tulevina vuosina. Jo vuodesta 2021 lähtien nopeasti kasvaneet kapasiteetin käyttöasteet ovat nousseet uusiin huippulukemiin. Pakotteet ovat rajoittaneet erityisesti uusien koneiden ja laitteiden sekä varaosien saantia, ja tilanne on vaikeutunut vuoden 2023 lopulta lähtien.

Lähivuosiksi ei odoteta talouden nopeaa kasvua

On hyvin epätodennäköistä, että talouden nopea kasvu jatkuu vuosina 2025–2026. Vuosina 2025–2026 Venäjän talous yltää noin 1 prosentin vuosikasvuun, mikä on lähellä Venäjän talouden pitkän aikavälin potentiaalista kasvua.

Ennusteeseen liittyvä epävarmuus on edelleen suurta, ja useiden tilastotietojen puuttuessa myös nykytilanteen analysoiminen on vaikeampaa. Talouden kehitys voi muuttua merkittävästikin hyökkäyssodan kulun ja nyky-Venäjän talouspolitiikan lyhytnäköisyyden vuoksi.

» Lue lisää verkossa
» Lataa julkaisu (PDF)

LISÄTIETOJA

Vanhempi ekonomisti Sinikka Parviainen,
puh. 09 183 2024 / sinikka.parviainen(at)bof.fi

Tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen
puh. 09 183 2272 / iikka.korhonen(at)bof.fi